Hitri kontakt

ZB NOB Velenje
+386 (0)51 659 933
+386 (0)3 587 08 73
borci@velenje.si

ZZB NOB Slovenije

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (s kratico ZZB NOB Slovenije, ali organizacija ZB Slovenije) je ena najštevilčnejših civilnodružbenih organizacij v Sloveniji...
VSTOPI

Novice in objave Tekoče novice in objave dogodkov - ZB NOB Velenje

Pohod po poteh Spominov in tovarištva

0 Komentarji
1748
6-05-2018

V petek, 27. 4. 2018 je  Krajevna organizacija ZZB za vrednote NOB Podkraj–Kavče, v sodelovanju z ŠKUD Kavče  in DPM Kavče v okviru praznika Dneva  upora (OF), organizirala pohod po poteh Spominov in tovarištva.

Pohod je  bil osredotočen na drugo svetovno vojno, na kraje v naših KS, kjer so obeležja in spomeniki iz tega obdobja, na kraje, ki nosijo veliko zgodovinskih dogodkov, na katere ne smemo pozabiti!

Start  pohodnikov je potekal na treh različnih  lokacijah in sicer:
Ena skupina se je zbrala v  Starem Velenju pri spomeniku Talcev.
Druga skupina je pot pričela za gostiščem Hartl po prijetni gozdni  poti.
Tretji zbor pohodnikov pa je bil pred Domom krajanov v Kavčah.

Pri spominski plošči konference SKOJ pod cerkvijo sv. Jakoba v Podkraju so  se  vse tri skupine pohodnikov združile. Po  nagovoru   podžupana Petra Dermola in kratkem kulturnem programu so pohodniki združeni nadaljevali pohod.  Komaj so dobro stopili  na gozdno pot pod Velikim Gradiščem, že jih je presenetil prvi zvočni zapis , ki jih je seznanil z kratko zgodovino cerkve sv. Jakoba. Tik pod domnevno lokacijo obrambnega zidu nekdanjega Lilijskega gradu so preko zvočnega zapisa izvedeli še nekaj o nastanku gradu in prisluhnili eni izmed legend o njem.

Pot jih je nato  vodila delno prek travnikov,  po gozdnih poteh in po cesti. Malo pred Klavževo domačijo so zavili desno navzdol v gozd, kjer so iz zvočnega zapisa izvedeli, da se nahajajo v neposredni bližini nekdanje partizanske bolnice Jelka Breza.  Seveda je čas naredil svoje in zabrisal skoraj vse sledi nekdanje bolnišnice. Pohodniki  so zato ob povratku iz gozda ob lokalni cesti namestili leseno tablo, ki  bo opozarjala mimoidoče kje je  bila nekoč bolnica. S svojim nastopom in govorom je svetnica SD v svetu MOV Aleksandra Vasiljevič ta dogodek naredila resnično svečan.

Pohodniki so nato  na sušilnico  pri domačiji Klavž namestili novo leseno tablo in s tem označili kraj kjer je  pred 78. leti potekla konferenca KP Slovenije.
Po kratkem počitku so pohodniki krenili skozi gozd nazaj na lokalno cesto, ki jih je  vodila proti zaselku Roperče. Pod hišo pri Tičerju so iz zvočnega posnetka izvedeli nekaj malega iz zapisanih spominov, ki jih je tik pred smrtjo zabeležila domačinka Ušenova Vikica. Ob tem se je orosilo marsikatero oko.
Na prireditvenem prostoru pred Domov krajanov v Kavčah so obiskovalci svečanosti pohodnike navdušeno sprejeli. Po medsebojnem  pozdravljanju  pa se je pričel praznični, svečani program.
Prapori in izredno lepo zapeta  slovenska himna so naznanili pričetek. Slavnostni govornik je bil poslanec Socialnih demokratov v Državnem Zboru Jan Škoberne. Častni gost pa Ivan  Grobelnik

Vrhunec prireditve pa je bil prihod Kurirčkove pošte. Člani lovsko–športnega društva iz Vinske Gore so s atraktivnimi strelskimi salvami naznanili prihod kurirčkov, ki so se občinstvu približali skozi dimno zaveso. Strumno so  simbolično predali poslanico  častnemu gostu, tovarišu Ivanu Grobelniku - Ivotu, edinemu še živečemu osvoboditelju zapornikov iz Starega piskra. 
Program pohoda in svečanosti  je bil nostalgično obarvan,  lep, dinamičen in zanimiv, kar potrjujejo številne pohvale obiskovalcev, ki so bili nad prireditvijo navdušeni, nemalo kdo je potočil tudi solze ganjenosti. 

To je bil lep, sončen in topel dan. Zaradi lepega vremena, srečnih in nasmejanih  ljudi in toplih, prijaznih spominov.

Fotogalerija... več

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Vabljeni na pohod "Spoznajmo soseda"
pohod

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

ZB NOB Velenje
Kopališka cesta 3
3320 Velenje
+386 (0)51 649 167
ČLAN
Včlani se v ZB NOB Velenje
Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!