Hitri kontakt

ZB NOB Velenje
+386 (0)51 659 933
+386 (0)3 587 08 73
borci@velenje.si

ZZB NOB Slovenije

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (s kratico ZZB NOB Slovenije, ali organizacija ZB Slovenije) je ena najštevilčnejših civilnodružbenih organizacij v Sloveniji...
VSTOPI

Novice in objave Tekoče novice in objave dogodkov - ZB NOB Velenje

Prvi partizanski sanitetni objekt na Štajerskem – Izakova bolnica v Škalskih Cirkovcah (Velenje)

0 Komentarji
752
21-10-2021
Partizansko zdravstvo je dajalo narodnoosvobodilnemu boju slovenskega naroda poseben pečat neomajne humanosti in visoke etičnosti. Organiziranje zdravstvene oskrbe v izjemno zahtevnih vojnih okoliščinah terjalo ogromno strokovnega znanja, organizacijskih sposobnosti in najvišjo stopnjo zaupanja ter konspirativnosti. 
Prvi partizanski sanitetni objekti so bili na zavednih domačijah, v zemljankah in bunkerjih. Šlo je za majhne sanitetne postaje, ki so lahko oskrbele in zdravile le manjše število ranjenih partizanov. 
Ponosni smo, da je bil ravno na območju naše občine v času druge svetovne vojne postavljen prvi partizanski sanitetni objekt na Štajerskem in tudi eden prvih na Slovenskem. 

Izak 1 Izakova bolnica je bila zemljanka oz. sanitetni objekt, ki ga je Franc Polh – Izak, eden prvih organizatorjev narodnoosvobodilnega gibanja v Šaleški dolini, ob začetku 2. svetovne vojne, že sredi septembra 1941, postavil v Škalskih Cirkovcah. »Izakova bolnica« je delovala do pomladi 1943, v njej se je med drugim zdravil tudi Dušan Kveder – Tomaž, eden najpomembnejših članov slovenskega partizanskega vodstva. Med zdravljenjem v Škalskih Cirkovcah ga je obiskal tudi Franc Rozman – Stane. 

Žal ne obstaja nobena fotografija, kako je bolnica v resnici izgledala, tako da so risbe in replika, ki je izdelana, narejene po pričevanju še živečih domačinov, ki se bolnice oz. njenega izgleda še spomnijo. Idejo o postavitvi replike so krajani Cirkovc in lastniki zemljišč toplo sprejeli in aktivno pričeli z njeno realizacijo. Pri organizaciji so sodelovali Muzej Velenje, Mestna občina Velenje, Krajevna skupnost Cirkovce, Športno društvo Cirkovce ter Združenje borcev za vrednote NOB Velenje in Krajevna organizacija ZB Škale. 


Slovesno smo Izakovo bolnico otvorili ter se vsem sodelujočim zahvalili, pred tradicionalnim, letos 34. srečanjem borcev, planincev in veteranskih društev ter združenj Graška Gora 2021, 21. avgusta. 


Zdaj se bo lahko, po zaslugi leta 2019 postavljene Spominske točke Izak, s tem izjemnim, a doslej niti ne širše znanim dejstvom, seznanilo še več ljudi. Urejena in posebej je označena pohodniška pot do Spominske točke Izak z »Izakovo bolnico«.

Vabljeni k obisku! ZB NOB Velenje

0.0
Zadnja posodobitev: 21 oktober, 2021
Sorodne Novice: Prvi partizanski napad na mesto znotraj tega, kar je okupator štel za Rajh
bolnica izak

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

ZB NOB Velenje
Kopališka cesta 3
3320 Velenje
+386 (0)51 649 167
ČLAN
Včlani se v ZB NOB Velenje
Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!