Hitri kontakt

ZB NOB Velenje
+386 (0)51 659 933
+386 (0)3 587 08 73
borci@velenje.si

ZZB NOB Slovenije

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (s kratico ZZB NOB Slovenije, ali organizacija ZB Slovenije) je ena najštevilčnejših civilnodružbenih organizacij v Sloveniji...
VSTOPI

Novice in objave Tekoče novice in objave dogodkov - ZB NOB Velenje

Izjava ZZB NOB Slovenije ob 80-letnici Dražgoške bitke (odziv)

0 Komentarji
1011
20-01-2022

Ob osemdeseti obletnici Dražgoške bitke smo priča ostudnemu in do sedaj nezaslišanemu potvarjanju zgodovine, poniževanju partizanov ter žaljenju žrtev nacizma in fašizma, ki se pojavlja v določenih televizijskih programih, celo v informativnem programu nacionalne televizije, v časopisju in družabnih omrežjih. Brez vsakršnih novinarskih ali zgodovinskih kriterijev se lahko objavljajo nove »resnice o Dražgošah«, ki jih lahko podaja že vsak plačan pisun, lažni zgodovinar, vaški posebnež  ali zagrenjeni pijanček, v osnovi pa te izjave ne temeljijo na nobenemu zgodovinskemu dejstvu. 

Naj spomnimo, da je v vasi Dražgoše partizanski Cankarjev bataljon,  januarja 1942, bojeval tridnevni obrambni boj z močnejšim sovražnikom, ki ga je želel uničiti, a mu to ni uspelo.  Zato je bila to partizanska zmaga, ki je razjezila sovražnika.  Nacistične sile so v vas prišle šele po umiku partizanov in se strahopetno maščevale nad neoboroženimi domačini. Podobno tragično usodo je med drugo svetovno vojno doživelo še mnogo drugih  krajev  pri nas in po svetu, kot so na primer najbolj znani Lidice na Češkem, Oradour  v Franciji, Marzabotto v Italiji.   A nobena zrela družba in urejena država za nacistično  maščevanje  ne krivi  odpornikov ali domoljubov.  Le pri nas lahko tisti,  ki so jim lastna prepričanja pomembnejša kot pa domoljubje,  nekaznovano lažejo,  zaničujejo  lastno zgodovino in žalijo  soljudi.  Zanimivo je, da nihče od tistih, ko so jim »partizani krivi za vse«, ne postavlja pod vprašaj početja Nemcev, ki so v Dražgošah zagrešili nikoli kaznovan vojni zločin nad nedolžnimi domačini.  Kot, da bi bilo bolje, če bi Slovenci  hlapčevsko sodelovali z nacističnimi in fašističnimi zločinci, ne pa se proti njim bojevali skupaj z vsem svobodoljubnim  svetom.  

Vsi zdajšnji napadi na partizanski boj, potvarjanje resnice,  zloraba narodne  zgodovine za politične namene in  širjenje sovraštva pa izvirajo iz tega, da slovenska država, še posebej aktualna oblast, nočeta jasno in glasno  priznati, da so bili samo partizani mednarodno priznana vojska zavezništva Združenih narodov. Da so se med drugo svetovno vojno samo partizani borili za domovino,  jo osvobodili in postavili ključne temelje Republiki Sloveniji, ki je leta 1991 postala samostojna država.  Namesto tega, tista nezrela in pokvarjena politika, ki  želi izbrisati neminljivo sramoto izdajstva tistih, ki so se pod okriljem zločinske organizacije SS borili proti lastnemu narodu, zaradi lastnih koristi  namerno spreobrača, potvarja narodno zgodovino ter žali partizanski boj in tudi uporništvo svobodoljubnega slovenskega naroda.  

V ZZB zato upamo, da bomo na volitvah v letošnjem letu zaupali upravljanje poslanskih in drugih državnih funkcij ljudem, ki bodo ustavili  spreobračanje  in potvarjanje narodne zgodovine ter širjenje laži in sovraštva.

Ljubljana, 18. 1. 2022

Predsednik Organizacijskega odbora »Po stezah partizanske Jelovice«
Ladislav Lipič    

Predsednik ZZB NOB Slovenije
Marijan Križman

0.0
Zadnja posodobitev: 20 januar, 2022
Sorodne Novice: ZZB NOB Slovenije poziva k solidarnosti in pomoči Izjava za javnost: Kajuh ni pomemben za kulturno ministrstvo IZJAVA ZZB NOB Slovenije za mir v Ukrajini IZJAVA ZA JAVNOST, ob polaganju venca pri spominskem obeležju domobrancem Priznanja ZZB NOB Slovenije za leto 2020 in 2021 Slovenija zbudi se! / Izjava za javnost Izjava za javnost - Thompsonov koncert pomeni spodkopavanje temeljnih svoboščin v Sloveniji Protestna izjava KoDVOS glede sestave odbora za državne proslave Vabilo na slovesnost ob 70. obletnici delovanja ZB NOB Slovenije Vabljeni na okroglo mizo »Pobuda Zveze borcev Slovenije za prepoved nacističnih in fašističnih simbo
Dražgoška bitka

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

ZB NOB Velenje
Kopališka cesta 3
3320 Velenje
+386 (0)51 649 167
ČLAN
Včlani se v ZB NOB Velenje
Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!