Hitri kontakt

ZB NOB Velenje
+386 (0)51 659 933
+386 (0)3 587 08 73
borci@velenje.si

ZZB NOB Slovenije

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (s kratico ZZB NOB Slovenije, ali organizacija ZB Slovenije) je ena najštevilčnejših civilnodružbenih organizacij v Sloveniji...
VSTOPI

Novice in objave Tekoče novice in objave dogodkov - ZB NOB Velenje

Tudi velenjska borčevska organizacija se pridružuje obsodbi zlorabe državne proslave ob Dnevu boja proti okupatorju

0 Komentarji
1027
4-05-2021

Združenje borcev za vrednote NOB Velenje se pridružuje izraženim protestom Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Društva TIGR Primorske in drugih veteranskih ter domoljubnih organizacij. Vlada RS je zlorabila prizorišče in spomenik trem tigrovcem na Mali gori pri Ribnici za potvarjanje zgodovine. Ob prazniku Dnevu upora proti okupatorju - ni bilo slišati niti besede o Osvobodilni fronti in njenih vrednotah, o partizanskem osvobodilnem boju, v katerem so sodelovali tudi tigrovci. Slavnostni govornik ni upal niti na glas povedati, kdo so bili zmagovalci na slovanskih tleh v drugi svetovni vojni.

9. maja 1945 je nemški generalpolkovnik Alexander Löhr v Topolšici podpisal kapitulacijo skupine armad E, vojaške grupacije, ki je bila po številu vojakov in količini orožja med najmočnejšimi in je povzročila veliko gorja. Nemška vojska je kapitulirala pred slovenskimi partizanskimi narodnoosvobodilnimi silami. Ivan Dolničar, pozneje general in dolgoletni predsednik slovenske zveze borcev, je bil prvi partizanski poveljnik, ki se je srečal z nemškim generalom Löhrom in ga tudi odpeljal na pogovore.

Zaradi nacistične in fašistične ideologije so padle številne žrtve. Neopisljivo je bilo tudi trpljenje civilnega prebivalstva. Izgubljene mladosti. Razdrte družine. In še posebno bolečina najbolj ranljivih, otrok, žensk in starejših.  

Ne dopustimo potvarjanja zgodovine! Ne pozabimo! V opomin, da se nikoli več ne ponovi!

Andreja Katič,
predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Velenje

0.0
Zadnja posodobitev: 01 julij, 2021
Sorodne Novice: Vabljeni na osrednjo spominsko slovesnost ob Dnevu spomina na mrtve ter ostale slovesnosti, ki bodo potekale pri spominskih obeležjih Umrl je naš predsednik ZZB NOB Velenje Bojan Kontič Protestna izjava KoDVOS glede sestave odbora za državne proslave Osrednja slovesnost ob dnevu zmage Predpraznično pismo predsednika ZB NOB Velenje, Bojana Kontiča Vabljeni na osrednjo komemoracijo ob dnevu spomina na mrtve »Časten« poklon ob dnevu borca… Osrednja občinska slovesnost ob dnevu zmage Vabljeni na slovesnost ob dnevu spomina na mrtve Intervju s predsednikom ZB za vrednote NOB Velenje, Bojanom Kontičem
proslava

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

ZB NOB Velenje
Kopališka cesta 3
3320 Velenje
+386 (0)51 649 167
ČLAN
Včlani se v ZB NOB Velenje
Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!